Sådan finder du den rette hastighed

Det er svært at finde frem til, hvilken hastighed man skal have til sit internet.

Udviklingen er gået ekstremt hurtigt for bredbånd de seneste 10-15 år. Men selv om det i dag er muligt at få superhurtigt internet mange steder, er kravet til hastighed ikke steget på samme måde.

Faktisk behøver du sjældent gå op på mere end de langsomste hastigheder, hvis du blot skal surfe på nettet.

Generelt er der to ting, der gør, du bør gå op på højere hastigheder: hvis du streamer eller hvis du downloader/uploader meget – eksempelvis fordi du arbejder hjemmefra, og har datatunge filer/rapporter, der skal synkroniseres. Tekstdokumenter i sig selv fylder ikke det store, men er der meget grafik eller mange billeder, kan filstørrelsen pludselig hurtigt løbe op.

Eksempler på hastigheder

Vi har skrevet om de enkelte hastigheder. Hvis du allerede har en idé om, hvilken hastighed, der passer til dig, kan du læse mere om hastigheden, så du hurtigt kan komme frem til, om det matcher dit behov.

Hvor hurtigt er mit internet?

Mange får ikke den hastighed, de får, og måske er du ligefrem i tvivl om, hvilken hastighed, dit abonnement overhovedet har.

Med en hastighedstest kan du måle, hvor hurtigt nettet er på din computer. Hvis du ønsker at teste den hastighed, din udbyder leverer, skal du være koblet til routeren via kabel. Du mister nemlig hastighed, når du er koblet på trådløst, og derfor vil den altid vise for lav hastighed, når du kobler på via det trådløse signal, selv om du naturligvis normalt stadig vil have nok hastighed til den enkelte computer.

Sørg også for, computerne på nettet ikke laver krævende ting som streaming, download og lignende samtidig med du tester.

Vi anbefaler, at du tester via speedtest.net. Derudover kan du også ofte teste via din udbyders egen test. Det er især en god idé, fordi de kan lave en mere direkte test af din hastighed. Den letteste måde at finde målerne på er ofte via Google, hvor du blot søger på navnet på din udbyder efterfulgt af “hastighedstest”. Ikke alle udbydere har hastighedstest

Kan jeg få hurtigere internet?

Mange er utilfredse med den hastighed, de får. Desværre kan mange af disse ikke få hurtigere net.

På kobbernettet kan udbyderne normalt levere præcis de samme hastigheder, da det kører på de samme kabler – nemlig TDC’s. Der kan dog stadig være mindre forskelle.

To udbydere på kabelnettet har adressetestere, hvor du kan se, hvilken hastighed, de kan levere:

Dansk Net (NB: Dette er også bestillingssiden, men inden du vælger produkt måler Dansk Net, hvad de kan levere)

Telia

Hvis du for alvor skal kunne få højere hastighed, skal du dog have muligheder for andre teknologier. En mulighed er, at du har kabel-tv. Din kabel-tv udbyder kan også levere internet, og det er i udgangspunktet altid med høje potentielle hastigheder. Det kræver dog, du har kabel-tv abonnement.

Alternativt er din bedste mulighed, at du kan få fibernet. Du vil typisk få at vide, når det bliver bredt ud i dit område. Er du i tvivl, er det hos Waoo!, du bør undersøge – de er en samling af elselskaber, der tilbyder fibernet og dækker de største geografiske områder. På Nordsjælland og i København er det dog TDC, der står for fibernettet, men de satser desværre ikke ret meget på fibernet – og slet ikke til private.

Sidste mulighed kan i enkelte områder være, at du kan få 4G med meget god dækning. Men her er du altså afhængig af at bo i nærheden af en mast.

Læs mere om 4G-dækning.

Priser på internet

Vi har samlet priser på internet med forskellige hastigheder – længere nede på siden, finder du gode råd til valg af hastighed, ligesom du kan sammenligne endnu flere priser med vores udvidede prissammenligning.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 1000/100 Mbit
(minimum: 900 / 90 Mbit)
6 mdr. 2192 kr. 299 kr.
(min. pris: 2192 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Jeg er på helt bar bund med hastigheden

…Og det er du ikke ene om. Selv garvede it-nørder har ofte svært ved at finde frem til, hvad der egentlig er deres behov. Mange tror, at de har brug for meget mere hastighed, end de reelt har og ender med et produkt, der er dyrere, end det behøver. Omvendt er det dog også enormt generende at have FOR langsomt internet, men det behøver ikke være svært at finde frem til, hvad man har brug for.

Det er markant lettere at finde frem til den rette hastighed, hvis du kun har en computer på nettet.

Jeg har én computer, der skal på nettet

Hvis du ikke streamer eller downloader, kan du reelt gå helt ned på omkring 2 Mbit, der er det laveste, du kan få på markedet, og hos mange udbydere slet ikke er en del af produktudvalget. Du kan sagtens surfe løs. Hopper du op på 4 Mbit kan du også uden problemer se videoer på Youtube.

Hvis du gerne vil streame eller du downloader ofte, anbefaler vi, at du går op på omkring 10 Mbit. Her kan du streame i rigtig fin kvalitet.

Hvis du ofte arbejder hjemmefra, og har brug for også at kunne lægge ting hurtigt op på nettet, kan du overveje også at lægge vægt på uploadhastigheden, så du ikke skal have tålmodighed, når du lægger ting op på nettet. Med fibernet får du det allerhurtigste net i uploadhastighed, men for langt de fleste med kun én computer på nettet, kan man sagtens nøjes med lavere hastigheder, og generelt anbefaler vi derfor ikke fibernet til dig med kun én computer på nettet.

Jeg har flere computere på nettet samtidig.

I så fald bliver det lidt mere besværligt, men med lidt simple regneregler, behøver det ikke være så svært.

For hver computer du skal have på nettet anbefaler vi, at du afsætter 4 Mbit. Vil du kunne streame fra en eller flere computere, bør du dog gå op på 8-10 Mbit for netop disse computere. Du skal kun afsætte hastighed til de computere, der er på nettet samtidig. Du behøver ikke afsætte hastighed til andre enheder, medmindre du skal streame fra disse. I så fald bør du afsætte omkring 4 Mbit, hvis der er tale om en tablet. Hvis der er tale om et smart-tv bør du gå op på omkring 8-10 Mbit.

Hver enkelt enhed lægger du oveni den tidligere enhed, og dit slutresultat giver altså den hastighed, du skal jage.

I uploadhastighed bør du gå efter mindst en halv Mbit til hver computere, der er på nettet. Har du særligt behov for uploadhastighed, kan du dog prioritere det højere. Det kan eksempelvis være, hvis du ofte synkronisere filer på grund af dit arbejde. Det kan også være, hvis du ofte skal lægge billeder eller video op på nettet, eller hvis du ofte har videosamtaler over nettet. Men til almindeligt brug er omkring en halv Mbit pr. computer altså nok.

Stort set alle udbydere sælger bredbånd med router, så du kan få bredbånd til flere computere samtidig uden ekstra investering. Under flere detaljer i vores tabeller kan du læse om der følger en trådløs router med.

Hvad skal jeg være opmærksom på

Du bør også være opmærksom på minimumhastigheder. Tidligere blev bredbånd solgt som “op til” en hastighed, men man var i princippet ikke sikker på nogen hastighed. I dag er du sikker på som minimum at få det, der er angivet som minimumhastigheder, men udbyderen bestræber sig naturligvis på at levere det, du betaler for.

Oftest vil du altså få den hastighed, der er listet, men så længe udbyderne ikke kommer under minimumhastigheden, vil du ikke kunne klage. Ikke alle udbydere har minimumhastigheder. Ved Stofa og YouSee skal du få den hastighed du betaler for i gennemsnit i løbet af dagen, men der kan være perioder i løbet af dagen, hvor hastigheden er lavere. Waoo! garanterer deres hastigheder, og TDC sælger deres forbindelser som 20 Mbit. det er dog reelt deres minimumhastighed, mens du kan få helt op til 40 Mbit – her vil du dog ofte komme helt så højt op.

Via kobberkabler vil du normalt få den samme potentielle hastighed vil alle udbydere, da TDC sidder på reelt alle kabler i Danmark til det. Dermed vil du kun meget sjældent opleve forskelle i de hastigheder udbyderne kan levere på dennte teknologi. Udover kobberinternet kan du få bredbånd via kabel-tv (Stofa og YouSee) eller fibernet (typisk Waoo!).

Udbydere af bredbånd

Vi har samlet en liste over de fleste udbydere af bredbånd. Du kommer direkte til udbyderens side, ved at klikke på “Til udbyder”. Du kan også klikke på “læs mere”, hvor vi skriver om udbydren og danskernes holdning, ligesom der er pristabeller hos de fleste af udbyderne. Vi har også skrevet, hvilken teknologi de enkelte udbydere bruger.

Udbyder Teknologi Gennemgang Hjemmeside
some_text xDSL (kobber) Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber)
Fibernet
Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber) Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber)
Fibernet
Læs mere Til udbyder
some_text Coax-net
(kabel tv)
Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber) Læs mere Til udbyder
some_text Coax-net
(kabel-tv)
Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber)
Fibernet
Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber) Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber) Læs mere Til udbyder
some_text Coax-net
(kabel-tv)
Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber)
Fibernet
Læs mere Til udbyder
some_text Fibernet Læs mere Til udbyder
some_text Fibernet Læs mere Til udbyder
some_text xDSL (kobber) Læs mere Til udbyder

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning